Dietetyka Kliniczna
Właściwe żywienia wspomaga proces leczenia. Pamiętajmy, że dieta to nie tylko odchudzanie. Prowadzenie żywienia w chorobach wymaga często bardzo szczegółowej wiedzy oraz doświadczenia.
Przez lata zdobywałem wiedzę oraz praktykę. Dzięki temu umożliwi mi to współpracę z pacjentami z różnymi problemami zdrowotnymi.
Odpowiednia zbilansowana dieta zapewniając wyrównanie niedoborów składników odżywczych oraz witamin i minerałów, zdecydowanie poprawia skuteczność leczenia farmakologicznego i chirurgicznego.
Dietetyka Kliniczna jest istotnym elementem zarówno w profilaktyce jak i właściwym leczeniu chorób m. in.:
- Choroby tarczycy ( Hashimoto, niedoczynność tarczy, nadczynność tarczycy)
- zaburzona gospodarka węglowodanowa (np. cukrzyca typu I i II, insulinooporność)
- Choroby jelit (np. SIBO, IBS, WZJG)
- Anemia (Niedokrwistość)
- Choroby układu krążenia
- Choroby nerek
- Choroby wątroby (np. stłuszczenie wątroby, wirusowe zapalenie wątroby )
Zaburzenia hormonalne (PCOS, Endometrioza, nieregularne miesiączki)
____________________________________________________________________________________________________________________
Dietetyka Sportowa
Skupia wiedzę dotyczącą sposobu żywienia sportowców lub osób aktywnych fizycznie. Odpowiednio zbilansowana dieta, dostosowana indywidualnie do sportowca uwzględniająca prawidłowe spożycie składników mineralnych i witamin jest niezwykle ważna do wykonywania ćwiczeń na optymalnym poziomie. Dietetyka sportowa zajmuje się planowaniem diety w celu poprawy stanu zdrowia, wyników sportowych, zwiększeniu wydajności i efektywności treningów. Strategie żywieniowe wpływają również na rozbudowę masy mięśniowej, skład ciała oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
____________________________________________________________________________________________________________________
Dietetyka Dziecięca
Każdy wie jaki jest problem z otyłością XXI wieku. Jeżeli widzimy problem w nadwadze lub otyłości u dziecka, warto szybko zareagować. Otyłość wiąże się z licznymi schorzeniami i problemami zdrowotnymi. Przy rozwijaniu się otyłości mogą pojawić się m. in. niedoczynność tarczycy, zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność), wysoki cholesterol i trójglicerydy, stłuszczenie wątroby i przede wszystkim problemy z samoakceptacją. Czym szybciej podejmie się interwencje żywieniową u dziecka, tym bardziej pomożemy mu w następnych etapach swojego życia. Podstawą dietetyki dziecięcej jest edukacja rodziców i dziecka w zakresie zdrowego, zbilansowanego odżywiania. Dieta dla dziecka powinna być prawidłowo skomponowana, analizująca dotychczasowy sposób odżywiania się dziecka
____________________________________________________________________________________________________________________