Dieta zgodna z grupą krwi to mit!

Jest to rodzaj diety, która według twórcy – Petera D. Adamo – ma być dostosowana do grupy krwi pacjenta.
W chwili obecnej nie ma naukowych dowodów na skuteczność teorii, zgodnie z którą grupa krwi wpływa na to jaką dietę powinniśmy stosować. Co więcej, wykluczenie niektórych produktów może wiązać się z poważnymi niedoborami i skutkami ubocznymi dla naszego zdrowia.
To, że odczuwamy działanie „diety zgodnej z grupą krwi” lub innych diet alternatywnych często wynika z tego, że przy okazji decyzji o przejściu na dietę eliminujemy z codziennego jadłospisu produkty przetworzone, a niekoniecznie z tego, że tak bardzo służy nam dieta, na którą się zdecydowaliśmy.
Autor nawiązuje do zachowań żywieniowych naszych prehistorycznych przodków.
➡️Osoby z grupą krwi „0” powinny spożywać dużo czerwonego mięsa i ryb. Powinny również wyeliminować z diety gluten, a także zrezygnować z nabiału. Osobom z tą grupą krwi nie zaleca się spożywania brukselki, ziemniaków, soczewicy, pestek słonecznika, alkoholu.
➡️Osoby z grupą krwi „A” powinny preferować dietę wegetariańską . Produkty, których nie należy spożywać to mięso, niektóre ryby, nabiał, papryka czerwona, ziemniaki, piwo, napoje gazowane. Polecane są amarantus, kasza gryczana, produkty z mąki żytniej, płatki kukurydziane, rośliny strączkowe, orzechy włoskie, nasiona dyni, olej lniany.
➡️Osobom z grupą krwi „B” zalecane jest spożywanie dużych ilości warzyw oraz niewielkich ilości mięsa, w tym jagnięciny, baraniny, dziczyzny i ryb, a także przetworów mlecznych, oliwy, zielonej herbaty. Niezalecane jest spożycie drobiu, soczewicy, krewetek, większości produktów na bazie pszenicy, kukurydzy, żyta, pomidorów, rzodkiewki, drobiu, kawy oraz kolorowych napojów.
➡️Grupa krwi AB to połączenie diet z grupy A oraz B z przewagą: zielonych warzyw, owoców morza, nabiału, tofu. Zalecane jest ograniczenie jaj i produktów mlecznych np. jogurtów i kefirów. Powinno się unikać kawy, alkoholu, wędlin oraz przetworzonego mięsa.
Jeżeli spodobał Ci się artykuł zostaw lajka, skomentuj lub udostępnij, pomoże nam to w zwiększeniu zasięgów postu. 📄🔥

Bibliografia:
Wang J1 i in. ABO Genotype Does Not Modify the Association between the „Blood-Type” Diet and Biomarkers of Cardiometabolic Disease in Overweight Adults. J Nutr. 2018
Jingzhou Wang i in. ABO Genotype, ‘Blood-Type’ Diet and Cardiometabolic Risk. Factors PLoS One. 2014
Cusack L i in. Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013